Tel: +86 755 2357 1734

Gloată: +86 189 2287 9832

E-mail:

Centru tehnic

Acasă - Management de proiect - Centru tehnic - Glosar al termenilor de turnare prin injecție a plasticului

Glosar al termenilor de turnare prin injecție a plasticului

03. 09, 2022

Câteva glosar de termeni legați de proiectarea pieselor din plastic, fabricarea matrițelor și turnarea prin injecție de plastic.

Agent antistatic: aditiv folosit pentru a ajuta la eliminarea sau reducerea electricității statice de pe suprafața părții din plastic.

Placă de suport: o placă folosită ca suport pentru blocul cavității matriței de injecție din plastic, știfturi de ghidare, bucșe etc.

Boss: protuberanță pe o parte din plastic concepută pentru a adăuga rezistență, pentru a facilita alinierea, pentru a asigura fixarea etc.

Cavitate: spațiul din interiorul unei matrițe de injecție în care este injectat materialul.

Placă de prindere: o placă montată pe o matriță de plastic și folosită pentru a fixa matrița pe un platou.

Turnare de co-injecție: un proces special de injecție multilaterală în care o cavitate a matriței este mai întâi umplută parțial cu un plastic și apoi este injectată o a doua injecție pentru a încapsula prima injecție.


Glosarul termenilor de turnare prin injecție de plastic


Canal de răcire: canale situate în corpul unei matrițe de injecție prin care circulă un mediu de răcire pentru a controla temperatura suprafeței matriței.

Cicl: secvența completă de operații dintr-un proces pentru a finaliza un set de matrițe. Ciclul este luat într-un punct al operației și se termină când acest punct este atins din nou.

Deschidere la lumina zilei: distanța maximă dintre plăcile staționare și cele mobile ale unității de clemă în poziția complet deschisă.

Poarta directă: canalul de alimentare care se alimentează direct în cavitatea matriței de injecție.

Cianta: gradul de conicitate al peretelui lateral al unei cavități de matriță sau unghiul de degajare conceput pentru a facilita îndepărtarea pieselor dintr-o matriță de injecție de plastic.

Știfturi de evacuare: știfturi care sunt împinse în cavitatea matriței din spate pe măsură ce matrița se deschide pentru a forța piesa finită să iasă din matriță. Knockout pins este un alt glosar.

Știfturi de returnare a ejectorului: proeminențe care împing ansamblul ejector înapoi pe măsură ce matrița de injecție se închide. Știfturile de suprafață și pinii de retur sunt alți glosar de termeni.

Matriță de familie: o matriță cu mai multe cavități în care fiecare dintre cavități formează una dintre părțile componente ale unei piese finite asamblate.

Poarta ventilatorului: o poartă folosită pentru a ajuta la reducerea concentrațiilor de stres în zona porții prin extinderea deschiderii pe o zonă mai largă. De obicei, se poate aștepta mai puțină deformare a pieselor prin utilizarea acestui tip de poartă.

Flash: plastic suplimentar atașat la o matriță de obicei de-a lungul liniei de despărțire a matriței.

Linie de curgere: marcaje vizibile pe articolele finite care indică direcția curgerii topiturii în matrița de injecție de plastic.

Marcă de curgere: Aspecte de suprafață ondulate pe o piesă turnată cauzate de curgerea necorespunzătoare a topiturii în matrița de injecție.

Poartă: un orificiu prin care topitura intră în cavitatea matriței.

Matriță cu canal cald: o matriță în care canalele sunt izolate de cavitățile răcite și sunt menținute fierbinți. Formele cu canal fierbinte fac piese care nu au resturi.

Presiune de injecție: Presiunea de pe fața șurubului de injecție sau a pistonului atunci când injectați material în matriță.

Jetting: un flux turbulent în topitură cauzat de o poartă subdimensionată sau în care o secțiune subțire devine rapid mai groasă.

Jig: un instrument pentru prinderea pieselor unui ansamblu în timpul procesului de fabricație.

Stifturi cu demontare: o tijă sau un dispozitiv pentru scoaterea unei piese finite dintr-o matriță de plastic.

Unitate de control al temperaturii mucegaiului: echipament auxiliar folosit pentru controlul temperaturii matriței. Unele unități pot încălzi și răci matrița de injecție. Un alt glosar numit chillers, doar răcește matrița.

Placa în mișcare: Plata unei mașini de turnat prin injecție care este deplasată de un berbec hidraulic sau de comutator mecanic.

Matriță cu mai multe cavități: o matriță de injecție care are două sau mai multe amprente pentru formarea articolelor finite într-un singur ciclu de mașină.

Turnare cu mai multe materiale: injectarea a două sau trei materiale, în secvență, într-o singură matriță în timpul unui singur ciclu de turnare. Mașina de turnat prin injecție este echipată cu două sau trei plastifiante.

Duză: nasul metalic cu miez gol înșurubat în capătul de injecție al unui plasticator. Duza se potrivește cu depresiunea din matriță. Această duză permite transferulr a topiturii de la plastifiant la sistemul de rulare și cavități.

Ambalare: umplerea cavității sau cavităților matriței cât mai pline posibil, fără a provoca stres nejustificat asupra matrițelor de injecție sau a provoca apariția fulgerului pe piesele finite.

Linie de despărțire: Pe o piesă finită, această linie arată locul unde cele două jumătăți de matriță s-au întâlnit când au fost închise.

Pinpoint Gate: o poartă restricționată de 0,030 in sau mai puțin în diametru, această poartă este comună pe matrițele cu canal cald.

Placă de reținere: placa pe care piesele demontabile, cum ar fi cavitățile matriței, știfturile de evacuare, știfturile de ghidare și bucșele sunt montate în timpul turnării prin injecție.

Runner: canalul care conectează spruce cu poarta pentru transferul topiturii în cavități.

Scurt: Eșecul de a umple complet matrița de injecție de plastic sau cavitățile formei.

Capacitatea de împușcare:, în general, bazată pe polistiren, aceasta este greutatea maximă a plasticului care poate fi deplasată sau injectată printr-o singură cursă de injecție. Exprimat în general ca uncii de polistiren.

Contracție: diferențele dimensionale dintre o piesă turnată și dimensiunile reale ale matriței.

Bare laterale: piese libere folosite pentru a transporta unul sau mai multe știfturi de turnare și operate din exteriorul matriței de plastic.

Știfturi de tragere laterală: proiecții folosite pentru a carota o gaură într-o altă direcție decât linia de închidere a unei matrițe și care trebuie retrase înainte ca piesa să fie scoasă din matrița de injecție.

Matriță cu o singură cavitate: o matriță având o singură cavitate și care produce o singură piesă finită pe ciclu.

Marca de chiuvetă: o depresiune sau gropiță superficială pe suprafața unei piese finite, creată de contracția sau umplerea scăzută a cavității.

Bucșă de colectare: O inserție din oțel călit în matrița de injecție care acceptă duza plastifiantului și oferă o deschidere pentru transferul topiturii.

Sprue Gate: un pasaj prin care topitura curge de la duză în cavitatea matriței.

Sprue Lock: porțiunea de rășină reținută în puțul de melc rece printr-o tăietură. Această încuietoare este folosită pentru a scoate spruce din bucșă pe măsură ce matrița se deschide. Dispozitivul de blocare în sine este împins în afara matriței de injecție din plastic de un știft de ejector.

Sprue: Deschiderea de alimentare prevăzută în turnarea prin injecție între duză și cavitate sau sistem de canal.

Matrițe de stivuire: două sau mai multe matrițe de tip similar care sunt poziționate una în spatele celeilalte pentru a permite fabricarea de piese suplimentare în timpul unui ciclu.

Placă de stripare: o placă care dezlipește o piesă turnată din știfturile de miez sau dopurile de forță. Placa de stripare este pusă în funcțiune prin deschiderea matriței de injecție de plastic.

Poartă pentru ureche: o ureche mică detașabilă aproximativ de aceeași grosime ca și articolul turnat, dar de obicei perpendicular pe piesa pentru o îndepărtare ușoară.

Spațierea barelor de legătură: spațiul dintre barele de legătură orizontale de pe o mașină de turnat prin injecție. Practic, această măsurătoare limitează dimensiunea matrițelor care pot fi plasate între barele de legătură și în mașina de turnat prin injecție.

Undercut: o protuberanță sau indentare care împiedică retragerea dintr-o matriță rigidă din două piese.

Poartă cu supapă: un tip de poartă în care un știft este ținut în poartă sau canal prin tensiunea arcului. Pe măsură ce cursa de injecție se deplasează înainte, această poartă comprimă plasticul din ghidaj. Când această creștere a presiunii este suficientă pentru a depăși tensiunea arcului, știftul este apoi împins înapoi (tras) și decompresia rapidă a topiturii umple cavitatea cu o viteză extrem de mare.

Aerisire: un canal de mică adâncime sau o deschidere tăiată în cavitate pentru a permite aerului sau gazelor să iasă pe măsură ce topitura umple cavitatea.

Deformare: acest termen înseamnă deformarea dimensională a unui obiect turnat.

Linie de sudură: semne vizibile pe o piesă finită realizate prin întâlnirea a două fronturi de curgere a topiturii în timpul turnării prin injecție.